2021-01-28 15:53:22• hírek • Szatmár.ro

Folytatódik az adok-kapok a köztisztasági vállalatok között

Fotó: florisal.ro
Fotó: florisal.ro

Úgy tűnik, még mindig nem lehet pontot tenni a városi szemétszállítási- és köztisztasági feladatok elvégzéséért kiírt licit végére, a Nagyváradi Ítélőtábla ugyanis egy huszárvágással visszautasította a Florisal Rt. által benyújtott panaszt, mely által az óvásokat elbíráló országos tanács döntése ellen emelt szót.

Noha a tender története már-már követhetetlenné vált a külső szemlélők számára, megpróbáljuk röviden összefoglalni, mi történt eddig. A kiírt licitre ajánlatok legelső elbírálása során a polgármesteri hivatal közbeszerzési bizottsága kizárta a versenyből a jelenlegi szemétszállításért és köztisztaságért felelős céget, így automatikusan a Bihar megyei AVE Bihor Kft. került ki győztesen a párharcból. A Florisal Rt. azonban elégedetlen volt a döntéssel, így februárban benyújtották fellebbezésüket, melynek nyomán újra meg kellett hirdetni a licitet. Hét hónap elteltével, október végén a szakbizottság ismét győztest hirdetett, s mivel ez alkalommal a Florisal által benyújtott ajánlat gyűjtött több pontot, így ebből a körből ők kerültek ki győztesen.


Mindezek után ismét a Bihar megyei cégen volt a sor, hogy megtámadja a döntést, s az óvásokat elbíráló országos tanács (CNSC) az Ave Bihornak adott igazat, ezzel semmisé téve a konkurensnek kedvező verdiktet. Utóbbi „természetesen” nem hagyta annyiban a dolgot, a Nagyváradi Ítélőtáblához fordult az igazát keresve. A január 27-én kihirdetett ítélet azonban nem olyan eredményt hozott, mint amilyenre a cég számított: a bíróság megalapozottság hiányában elutasította Florisal által benyújtott panaszt, és ismét hatályba helyezte a CNSC által hozott döntést.


A végeláthatatlan adok-kapok tehát folytatódik tovább. Maskulik Csaba városmenedzser ezzel kapcsolatban a Helyi Tanács csütörtöki ülésén elmondta, az ítélőtábla még nem tette közzé indoklását, viszont a jövő hét folyamán a két céget hivatalosan is értesítik arról, hogy a legutóbbi licit során született döntést érvénytelenként kell tekinteni, és a közbeszerzési bizottság pedig hamarosan ismét lefolytatja az ajánlatok mérlegelési procedúráját.


Mivel a Florisal már nem ismeretlen a szatmáriak számára, ezért a Szatmár.ro korábban megkereste az AVE Bihor Kft. igazgatóját is, és feltettük neki a kérdést, hogy ő miben látja cége erősségét. Kovács Zoltán elmondta: „Mi egy jobban felkészült csapat vagyunk: Bihar megyében is elnyertük több mint 250 000 ember hulladékgyűjtésének lehetőségét, 62 településen, ahol városon 5 frakcióba, falun 4 frakcióba kell gyűjteni a hulladékot (falun kimarad a komposztálható bio-szemét). Ez a mi erősségünk, ez amiben jók vagyunk, ez amit folyamatosan fejlesztünk. Sok cég az elmúlt évtizedekben arról beszélt, hogy el kell telnie legalább 30 évnek ahhoz, hogy sikerüljön megváltoztatni az emberek hulladékgyűjtési szokásait. Mi számos Bihar megyei településen bebizonyítottuk, hogy erre sokkal rövidebb idő is elegendő és nagyon jó eredményeket lehet elérni. Egy új fejezetet nyitottunk a hulladékgyűjtésben, amit készek állunk akár más megyékben is kamatoztatni."


Azt, hogy végül melyik cég nyeri a pályázatot és lesz az elkövetkező 10 évre város szemétszállítója és utcái tisztaságának karbantartója, egy évnyi hadakozás után sem tudni, az viszont biztos, hogy a nyertesnek alaposan fel kell kötnie a gatyáját, ugyanis a tenderfüzet komoly elvárásokat támaszt a leendő nyertes elé. Csak tartanánk már ott, hogy tudjuk, ki lesz a dudás a csárdában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: